Το Πάσχα προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης μαζί με την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ο καιρός, φέτος, βοηθά τα όποια σχέδιά μας.
Παράλληλα, όμως, οι πειρασμοί βρίσκονται παντού γύρω μας και είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε λάθη στις διακοπές μας. Ας δούμε τα πιο συχνά από αυτά και τρόπους για να τα αποφύγουμε.
1. Το λάθος: Το παρακάνουμε με το φαΐ
Ας το παραδεχτούμε. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε οβελία, κοκορέτσι, αυγά και τσουρέκια που παρελαύνουν στο τραπέζι μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεμίζουμε το στομάχι μας με ποσότητες που μας αφήνουν για προίκα παραπανίσια κιλά. Στα πασχαλινά γεύματα, έχουμε την κακή συνήθεια να γεμίζουμε το πιάτο μας με λίγο από το κάθε φαγητό και να το ξαναγεμίζουμε με την πρώτη ευκαιρία. Ακόμη χειρότερα, δεν απομακρυνόμαστε καθόλου από το τραπέζι και όλες μας οι συζητήσεις συνοδεύονται από τσιμπολογήματα.
Η αντιμετώπιση: Υιοθετήστε μια νέα πρακτική. Ρίξτε μια ματιά στο τραπέζι, πριν αρχίσετε να γεμίζετε το πιάτο σας και αποφασίστε τι πραγματικά θέλετε από όσα προσφέρονται. Βεβαιωθείτε ότι, εκτός από κρέας, αφήνετε χώρο και για λίγη σαλάτα ή ένα φρούτο. Απολαύστε το φαγητό σας, τρώγοντας αργά και σταθερά. Όταν τελειώσετε το γεύμα σας, σηκωθείτε από το τραπέζι και μεταφέρετε την κουβέντα με τους υπόλοιπους καλεσμένους σε ένα άλλο χώρο, μακριά από γευστικούς πειρασμούς. Για να μην νιώθετε ότι πεινάτε συνέχεια, μείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό. Αν είστε ο οικοδεσπότης, φροντίστε να προσφέρετε εναλλακτικές επιλογές με πληθώρα από υγιεινά φαγητά.
2. Το λάθος: Παρακάμπτουμε γεύματα γιατί "θα φάμε πολύ, αργότερα"
Όλοι έχουμε σκεφτεί ότι αν δεν φάμε πολύ πριν από το μεγάλο φαγοπότι της Κυριακής του Πάσχα, μπορούμε να πέσουμε με τα μούτρα στο αρνί, χωρίς τύψεις. Αυτή η λογική είναι τελείως λανθασμένη. Το κορμί μας, μαθημένο σε ένα πρόγραμμα διατροφής, δεν βλέπει με καλό μάτι τις αλλαγές και χωρίς να το καταλάβουμε, καταλήγουμε με επιπλέον κιλά. Επιπρόσθετα, αν νιώθουμε πεινασμένοι, οδηγούμαστε σε λάθος επιλογές, καταναλώνοντας σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες τις πρώτες λιχουδιές που θα πέσουν στα χέρια μας.
Η αντιμετώπιση: Μην παρακάμπτετε γεύματα, για κανένα λόγο. Διακοπές ή όχι, η καλύτερη πρακτική παραμένει η ίδια: μικρά και συχνά υγιεινά γεύματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα υγιεινό σνακ, όπως τοστ με γαλοπούλα και μαύρο ψωμί, είναι η καλύτερη λύση και για να νιώθετε χορτασμένοι και για να βρίσκεται ο οργανισμός σας στην ιδανική κατάσταση, για να φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα στο πασχαλινό τραπέζι.
3. Το λάθος: Πίνουμε λίγο περισσότερο
Δύο - τρία αλκοολούχα ποτά ή μερικά κοκτέιλς, κάθε τόσο, δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για κανέναν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι πιθανόν να είστε καλεσμένοι σε αρκετά γεύματα ή εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να πίνετε συχνότερα από ότι συνήθως, για να συνοδεύετε το φαγητό. Επιπλέον, εγκαταλείποντας το κλεινόν άστυ, χάνουμε και την επαφή μας με το γυμναστήριο. Χωρίς να το καταλάβουμε, οι θερμίδες προστίθενται ποτό με ποτό, ενώ ποτέ δεν είναι ωραίο να είσαι ο μεθυσμένος της οικογενειακής συνεύρεσης.
Η αντιμετώπιση: Δείτε το πρόγραμμα με τις υποχρεώσεις σας, κατά τη διάρκεια των διακοπών και ξεχωρίστε εκείνες τις περιπτώσεις που ταιριάζει καλύτερα ένα ποτάκι. Ακόμη και τότε, αρκεστείτε σε ένα με δύο ποτήρια με το αγαπημένο σας αλκοολούχο και όχι συνεχόμενα. Μία καλή εναλλακτική επιλογή, για να δροσιστείτε και να αποφύγετε το αλκοόλ, είναι ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό με στυμμένο λεμόνι. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, μην ξεχνάτε να μην οδηγείτε όταν πίνετε. Τα θύματα από τροχαία, δυστυχώς, είναι περισσότερα την περίοδο των γιορτών.
4. Το λάθος: Δεν γυμναζόμαστε αρκετά
Τρέχοντας να αγοράσουμε δώρα, σοκολατένια αυγά και λαμπάδες για τα βαφτιστήρια και προσπαθώντας να προλάβουμε όλες τις οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις, το γυμναστήριο και η άσκηση περνούν σε δεύτερη μοίρα. Με αυτό τον τρόπο, στερούμε από τον εαυτό μας ένα υγιεινό συνήθειο και μάλιστα, σε μια περίοδο που ίσως το χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ.
Η αντιμετώπιση: Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αρκεί να εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό. Αν δεν μπορείτε να τηρήσετε το συνηθισμένο σας πρόγραμμα γυμναστικής, προσπαθήστε να περπατάτε λίγο περισσότερο για τις μετακινήσεις σας ή να αφιερώνετε 10 -20 λεπτά κάθε πρωί για μερικές ασκήσεις. Με την άνοιξη στην καλύτερη φάση της, το περπάτημα ή το τρέξιμο έξω είναι η καλύτερη επιλογή. Ακόμη και ένα οικογενειακό πικ-νικ ίσως είναι η λύση. Περπατήστε όλοι μαζί προς και από την τοποθεσία που θα επιλέξετε και διοργανώστε ένα κυνήγι πασχαλινού θησαυρού.
5. Το λάθος: Χαλάμε το ωράριο και αλλάζουμε τις συνήθειές μας
Τραπέζια, συγκεντρώσεις, εκκλησία έχουν ως αποτέλεσμα να ξενυχτάμε, να ξυπνάμε πιο αργά, να παραλείπουμε το πρωινό και γενικότερα να ζούμε σε ρυθμούς διαφορετικούς από τους συνηθισμένους. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να διατηρούμε την ίδια ρουτίνα σε περίοδο διακοπών, άλλωστε αυτό είναι το νόημά τους. Τουλάχιστον, όμως, μπορούμε να αποφύγουμε τις ακρότητες.
Η αντιμετώπιση: Όσο είμαστε σε διακοπές, τείνουμε να ξεχνάμε ότι κάποτε τελειώνουν. Μπορούμε, όμως, να φροντίσουμε ώστε το βιολογικό μας ρολόι να μην αποσυντονιστεί και η επιστροφή μας στην καθημερινότητα της δουλειάς και των υποχρεώσεων να είναι ευκολότερη. Μικρά μυστικά, όπως σύντομοι απογευματινοί ύπνοι, διατηρούν τα επίπεδα της ενέργειάς μας στα επιθυμητά επίπεδα. Επίσης, προσπαθήστε να μην χάνετε το πρωινό γεύμα, το σημαντικότερο της ημέρας. Ακόμα και αν ξυπνάτε λίγο αργότερα, ένα ελαφρύ δεκατιανό επιβάλλεται. Τέλος, προς το τέλος των διακοπών, καλό θα ήταν να επανέλθετε σταδιακά στο συνηθισμένο σας πρόγραμμα.
6. Το λάθος: Αγχωνόμαστε υπερβολικά
Πολλοί βρίσκουν τις υποχρεώσεις και τις παραδόσεις που συνοδεύουν τις περιόδους των γιορτών ως παράγοντες αφόρητης πίεσης. "Πρέπει" να επισκεφθούμε τους συγγενείς, ακόμα και αυτούς που δεν συμπαθούμε ιδιαίτερα, "πρέπει" να ετοιμάσουμε ένα πλούσιο πασχαλινό γεύμα όπως το θέλει η πεθερά, "πρέπει" να στείλουμε ευχές σε όλους. Ακόμα και αν δεν θέλετε πραγματικά, νιώθετε υποχρεωμένοι να κάνετε όλα τα παραπάνω. Αν υπολογίσουμε και τον λίγο χρόνο στον οποίο προσπαθούμε να τα προλάβουμε όλα, είναι λογικό κάποιους να μας τρώει το άγχος.
Η αντιμετώπιση: Για να μπορέσετε να δώσετε βαρύτητα σε εκείνα που πραγματικά την χρειάζονται, η σωστή κατανομή του χρόνου σας είναι σημαντική. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και βάλτε προτεραιότητες. Βρείτε τρόπους ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Ακόμα και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με μικροθελήματα και παράλληλα, θα νιώσουν χρήσιμα και σημαντικά. Αν αισθάνεστε ότι φέτος δεν θέλετε να κάνετε κάτι ή ότι θέλετε να το κάνετε διαφορετικά, μην διστάσετε. Στο κάτω - κάτω, οι γιορτές δεν είναι για να αγχωνόμαστε αλλά για να χαλαρώνουμε και να περνάμε ωραία. Το πιο σημαντικό: μην ανησυχείτε για το πως "έπρεπε" να είναι τα πράγματα αλλά ευχαριστηθείτε τα όπως "είναι".
7. Το λάθος: Παραμελούμε την υγεία μας
Η Κυριακή του Πάσχα μας βρίσκει, συχνά, σε εξωτερικούς χώρους για το πατροπαράδοτο φαγοπότι, με τον οβελία, το κοκορέτσι και το τσούγκρισμα των αυγών. Ελάχιστοι, όμως, είναι εκείνοι που παίρνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για την υγεία τους. Η άνοιξη, φέρνει μαζί με τα λουλούδια και αλλεργίες, ενώ ο ήλιος ξεγελάει, μπορεί να μην είναι καλοκαιρινός αλλά καίει εξίσου.
Η αντιμετώπιση: Μην ξεχνάτε πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες. Αν σκοπεύετε να σουβλίσετε εκτός σπιτιού ή ακόμα και σε αυλή που την βλέπει κατευθείαν ο ήλιος, φορέστε ένα καπέλο, πίνετε αρκετό νερό και μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και αντηλιακό. Αν είστε αλλεργικοί ή λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μην ξεχνάτε τα φάρμακά σας στο σπίτι και μην παραλείπετε τις δόσεις σας. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε και το γιατρό σας για ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης στις δοσολογίες ή προληπτική αγωγή.
πηγή: iator
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου